Prelazni rokovi kosovske diplomatije

U diplomatskim misijama Kosova u posljednje vrijeme je došlo do izmjena i transfera, i sve ovo na pragu parlamentarnih izbora u našoj zemlji, piše list "BotaSot".

Tako je 21. marta, ministar unutrašnjih poslova potpisao nekoliko odluka.

Iz Ambasade Albanije je pomjerio Prvog sekretara i drugog, dok je iz Berna za Prištinu predložio da se vrati ambasador Naim Malaj.

Enver Hoxhaj je na prijedlog generalnog direktora izvršio je premještaj Adnana Jakupija iz Tirane u Budimpeštu, dok je Ifeta Çeku prešla u Podgoricu.

Prvi je brat pjevačice Leonore Jakupi, a druga je sestra ministra Agima Çekua. Nešo malo vremena nakon što je Çeku prešao u PDK, njegova sestra je poslata kao druga sekretarka u Ambasadi Kosova u Albaniji.

"Samo je stigao do vrata ambasade i rekao da je postavljen za sekretara", opisao je u to vrijeme  ambasador Selimi odlazak u Tiranu Adnana Jakupija, bez ikakvog diplomatskog iskustva.

Jakupi i Çekuova će posao započeti 1. aprila.

Ali od maja mjeseca, Ambasada Kosova u Albaniji radi bez ambasadora. Od tada Ministarstvo nije prekinulo sa isplatom blizu 4 hiljada eura mjesečno za ambasadora Sylejmana Selimija, koji se nalazi u pritvoru zbog optužbi za ratni zločin.

Ministar Enver Hoxhaj je rekao da će Selimi dobijati ovu platu sve dok ne dođe do konačne odluke suda, odbacujući pritom svaku mogućnost da on može biti zamjenjen ili uklonjen sa tog mjesta.

Bez posla nije ostao ni Naim Malaj, ambasador u Švicarskoj. Njemu je predloženo da se vrati u Prištinu, da radi za ministarstvo vanjiskih poslova, iako mu nije određena nikakva pozicija.

Za prvog sekretara u Berlinu postavljena je kćerka Bujara Bukoshija, Shota, koja je po profesiji dramaturg.