Premijer bio "u ulozi objekta istrage"

Premijer Kosova Hashim Thaçi sastao se u utorak u svojoj kancelariji sa tužiocem koji vrši istragu iz izvještaja Dicka Martyja, Clinta Williamsona.

List "Tribuna" danas prenosi da je tužilac Clint Williamson juče imao razgovor sa premijerom Hashimom Thaçijem i to "u ulozi objekta istrage".

Tužilac je zahvalio kosovskim institucijama na saradnji. Očekuje se da će Amerikanac imati završne posjete i Tirani i Beogradu, prenosi list.

Premijer Kosova Hashim Thaçi se u utorak u svojoj kancelariji sastao sa tužiocem koji istražuje pretpostavljene zločine iz izvještaja Dicka Martyja, Clintom Williamsonom.

Izvori lista su objasnili da se šef vlade nije sastao u svojstvu premijera, već kao jedan od objekata istrage koju vodi Williamson.

Isti izvor je objasnio da činjenica da održan razgovor ne predstavlja indikaciju da će u slučaju optužbe premijer Kosova biti među optuženima.

Šta više, list "Tribuna" je prema istom izvoru ranije izvjestio da premijer Thaçi ne očekuje da će biti među optuženima poslije završetka istrage u junu ove godine.

Za razliku od onoga što su kosovske institucije pokušale da predstave, američki istražitelj nije na Kosovu boravio da bi razgovarao o budućnosti svoje istrage u slučaju podizanja optužnice, već radi završnih susreta sa kosovskim institucijama prije nego što u junu ove godine okonča svoju trogodišnju istragu.

Tužilac Williamson nema mandat da odlučuje o formiranju Evropskog tribunala što se traži od Evropske unije u slučaju da istraga bude završena podizanjem optužnice.