Moguće ponavljanje izbora

Statuti i simboli opština Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, trebali bi biti usvojeni na sjednicama tih opština, koje su zakazane za sutra.

Predsjednica Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Ksenija Božović izjavila je za Radio Kosovo 2 da su statuti opština statusno neutralni i da su u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a.
“Komisija, koja je radila na izradi statuta bila je u razgovorima sa gospodinom Žbogarom, koji je upoznat sa situacijom u vezi stavki u statutu. Bilo je usaglašavanja i na kraju sve četiri opštine imaju jedan stav gdje je statut urađen kao statusno neutralan. Isključivo smo se držali Rezolucije 1244”, kaže Ksenija Božović.
Međutim, odbornik u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica iz bošnjačke zajednice Nedžad Ugljanin za Radio Kosovo 2 kaže da je taj statut nevažeći jer nije izrađen po kosovskim zakonima. On očekuje da Ministarstvo za lokalnu samoupravu odbaci ovaj dokument.
“Postoji problem sa zakonskim osnovama koje nisu uključene kao u svim ostalim statutima širom Kosova jer kao što sam rekao, nije u skladu sa kosovskim zakonima. Mi smo to naveli kao činjenicu da je to veoma veliki presedan, međutim komisija je većinom glasova iz srpske zajednice to odobrila”, kaže Ugljanin.
Prema riječima Ugljanina, ukoliko se statut opštine sutra ne usvoji, može doći do ponavljanja lokalnih izbora.
“Mislim da će biti sutra uzburkana skupština, jer albanski odbornici neće glasati za taj satut. Međutim, veliki je znak pitanja i da li ću ja glasati jer možemo ići i na izbore jer kao četvrta tačka dnevnog reda je da gradonačelnik položi zakletvu, a druga tačka je usvajanje statuta. To znači da ako se ne usvoji statut, idemo svi na izbore, a ujedno i gradonačelnik”, kaže Nedžad Ugljanin.
U međuvremenu saznajemo da će se danas održati zajednički sastanak gradonačelnika i predsjednika Skupština opština sa sjevera Kosova sa zvaničnicima Ministarstva za adminsitraciju lokalne samouprave i Kancelarije EU na Kosovu.
Cilj sastanka je da se prevaziđu razmimoilaženja oko spornih pitanja, kao što su pečat i simboli kosovske države. Kamen spoticanja je to što statut ne sadrži obilježja kosovske države i bazira se samo na Rezoluciji 1244 i Briselskom sporazumu, a ne na kosovskim zakonima.