Nastavak mandata za rezervisana mjesta?

Manjine traže da se u otvaranje Ustava radi neophodnih izmjena koje će omogućiti pretvaranje SBK u Oružane snage Kosova, uključi i njihov zahtjev za nastavak mandata za rezervisana mjesta u još jednom mandatu, prenosi ”Tribuna”.

Visoki kosovski funkcioneri su rekli da je Vlada zainteresovana da se pitanje transformacije SBK ubaci do kraja ovog mandata zbog bojazni da bi u sljedećem mandatu u Skupštini mogla da bude “Lista srpska”.
Manjine bi mogle da koče formiranje Oružanih snaga ako ne glasaju za neophodne ustavne promjene. Prema Ustavu Kosova izmjene mogu da prođu sa 80 poslaničkih glasova i većinom glasova manjinskih poslanika.
Zbog toga je na ovom sazivu da donese odluku da li će da pokuša da ide na promjene sa ovim manjinskim poslanicima ili će to ostaviti za drugi mandat kada se očekuje da će u Skupštinu da uđe i ”Lista srpska” koja je poznata kao eksponent vlade Srbije.
Na osnovu političkih stavova Beograda i ”Liste srpska” prema nezavisnosti i kosovskim institucijama, u Prištini postoji bojazan da bi formiranje FAK-a bilo dovedeno u opasnost ukoliko se bude čekao mandat buduće legislative.