Jedan na Kosovu, drugi u inostranstvu

Po svemu sudeći, u utorak će na Kosovo doći Clint Williamson, američki tužilac koji istražuje optužbe koje je objavio bivši švicarski senator Dick Marty. ”Zëri” objavljuje najvjerovatniju verziju za formiranje tribunala koji će istraživati moguće optužbe protiv OVK.

Priština se složila da nema više nikakve mogućnosti da se protivi formiranju tribunala koji će suditi za moguće zločine OVK.
Čitava bitka se sada vodi da ovaj tribunal bude sastavljen od dva doma, jedan na Kosovu a drugi u inostranstvu, saznaje ”Zëri” iz domaćih i stranih izvora.
Dom na Kosovu koji su tražili kosovski zvaničnici će se baviti osumnjičenima za počinjene zločine, dok će se dom u inostrabstvu baviti ekskluzivno zaštićenim svjedocima.
Zapravo, Kosovo se složilo sa formiranjem specijalnog doma van Kosova pošto je poznato da se stranci najčešće žale na kosovske neuspjehe u zaštiti zaštićenih svjedoka.
”Imajući u vidu da je međunarodna zajednica izjavila da zaštićeni svjedoci nikada nisu bili sigurni na Kosovu predložili smo da ovaj tribunal ima posebno odjeljenje van Kosova, koje će se uglavnom baviti svjedočenjem zaštićenih svjedoka”, rekao je anonimno visoki kosovski funkcioner.