Vlada usvojila odluku

Vlada je odlučila povećati primanja 240.000 javnih službenika, penzionera i invalida za 25 posto.


Vlada Kosova je u ponedjeljak usvojila odluku da se za 25 posto povećaju plate svim zaposlenima u javnom sektoru, kao i primanja penzionerima, dok će penzionirani rudari Trepče dobiti povećanje od 50 posto, javlja Anadolija.
Povećanje, koje će biti uplaćeno za april, obuhvatit će oko 240.000 porodica, a veće plate i penzije građani Kosova dobijat će već od 1. maja.
"Ovo povećanje uključuje sve javne službenike koji platu dobijaju iz kosovskog budžeta, a ima ih 80.475. Svima će plate biti povećane za 25 posto. Isto važi i za blizu 66.000 penzionera i invalida, osim penzionera rudnika Trepča, kojima će penzije biti povećane za 50 posto. Penzioneri koji dobijaju penzije bez radnog staža, a njih je blizu 90.000, također će primiti penzije povećane za 25 posto. Ovo povećanje plata i penzija direktno će utjecati na živote blizu 240.000 kosovskih porodica", izjavio je na sjednici Vlade premijer Hashim Thaçi.

Opozicija: Predizborna kampanja

Thaci je ovu odluku obrazložio time da su plate na Kosovu među najnižim u regiji i da je vrijeme da se to promijeni.
Prosječna plata u javnom sektoru na Kosovu je blizu 350 eura.
Thaçi je ranije tvrdio kako sredstva za povećanje neće doći iz budžeta, koji je predviđen za kapitalne investicije, nego od ušteda u raznim ministarstvima.
Najveće opozicione stranke na Kosovu ovu odluku Vlade ocjenjuju kao predizbornu kampanju pred parlamentarne izbore, koji će biti održani ove godine.