Svi u Vašington...

Premijer Hashim Thaçi poslao je izaslanike u Vašington kako bi zatražili od američke administracije podršku protiv osnivanja tribunala za zločine na Kosovu, prenosi list "Tribuna".

Thaçi je u Vašington poslao političkog savjetnika Bekima Çollakua i ministarku za evropske integracije Vloru Çitaku.

Riječ je o tribunalu čiji bi predmet bili zločini OVK koje je izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty naveo u izvještaju o trgovini organima otetih Srba i drugih žrtava na Kosovu.

Hashim Thaçi preko svojih "emisara" traži od američke administracije više vremena do osnivanja Tribunala, da njegovo sjedište bude na Kosovu i da funkcioniše kao posebno odjeljenje u sudskom sistemu Kosova, ali i da sudi za sve zločine "a ne samo jedne strane", piše list.

Kosovska vlada naime smatra da bi u formi koju je predstavila EU ovaj tribunal narušio ugled Kosova i prejudicirao krivicu jedne strane obzirom da će na osnovu nacrta statuta on tretirati samo zločine iz izvještaja Dicka Martyja.

"Cijelo lobiranje se radi tajno. Zbog toga se Thaçi nije konsultovao ni sa ljudima unutar kosovske vlade", navodi "Tribuna", pozivajući se na neimenovane izvore, ali napominje da se Thaçi ipak izgleda o tome konsultovao sa liderom LDK Isa Mustafom i liderom AAK Ramushem Haradinajom.

List "Tribuna" je ranije pisala da je nakon "prijetnje" da će biti formiran ovaj tribunal kosovska vlada povukla zahtjev da se okonča mandat misije Euleksa na Kosovu, otvarajući put da se misiji produži mandat a da tribunal bude posebno odjeljenje u kosovskom Vrhovnom sudu koje bi činile međunarodne sudije.