Ukloniti zavesu sramote

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u petak je posebnim dekretom osnovala Nacionalni savjet za žrtve seksualnog nasilja tokom rata, u cilju koordinacije aktivnosti insistucija i agencija za rehabilitaciju oko 20 hiljada lica koja su preživjela seksualno nasilje tokom rata.

Ona je tom prilikom rekla da i 15 godina nakon rata, tema žrtava seksualnog nasilja još uvijek ostaje tabu, te da ova kategorija žrtava rata ostaje visoko žigosana, nalazeći sebe u zamkama predrasuda i nepravednih i neumesnih okrivljavanja.

"Preživjeli seksualnog nasilja još pate od jednog teškog psihološkog, socijalnog i ekonomskog stanja pa s toga imaju potrebe za podršku institucija i društva radi suočavanja sa jednom teškom realnošću u kojoj se nalaze ne njihovom krivicom“, kazala je ona, dodajući da njihov zakonski status još uvijek nije priznat, a odgovorni za ove zločine ostali su nekažnjeni.

Jahjaga je izrazila ubjeđenje da će ovaj sveobuhvatni i koordinirani pristup omogućiti jačanje postojećih mehanizama, društvene svijesti, identifikaciju i koordinaciju aktivnosti koje podržavaju rehabilitaciju preživjelih seksualnog nasilja tokom rata.

"Trebalo bi da otklonimo zavesu sramote koja je pokrila ove žrtve nasilja, da razbijemo ćutanje koje je zavladalo, da otklonimo krivicu sa njih i prenesemo je tamo gdje treba, kod odgovornih za ove zločine", kazala je Jahjaga.