Srpski izbori na Kosovu protivzakoniti

Zamjenica premijera Kosova i šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri izjavila je da Srbija ne može da organizuje izbore na Kosovu. Ona je u izjavi za Radio Kosovo kazala da je Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije označio kraj miješanju Srbije u unutrašnje stvari Kosova.

"Srbija ne može da organizuje izbore na Kosovu. Srbija je susjedna zemlja. Sporazum o normalizaciji odnosa, postignut u Briselu, definitnivno je označio kraj bilo kakvog miješanja Srbije u unutrašnje stvari Republike Kosovo", kaže Edita Tahiri.

Ona ističe da Ustav Kosova predviđa da građani imaju pravo na dvojno državljanstvo, što Srbima sa dvojnim državljanstvom omogućava da glasaju, ali samo putem tehničkih modaliteta koje omogućava misija OSCE-a.

Predstavnici misije OSCE-a, međutim, kažu da još uvijek nisu dobili zvaničan poziv da olakšavaju proces glasanja 16. marta, kada će biti održani srpski parlamentarni izbori.

S druge strane, predsjednik Republičke izborne komisije Srbije Dejan Đurđević je prošle nedjelje izjavio da će se na Kosovu glasati na 90 biračkih mjesta u srpskim sredinama i da će birački odbor činiti tri člana, dok će prebrojavanje biti obavljeno u Srbiji, u Raški i Vranju.

Kosovski analitičari ocjenjuju da je održavanje srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu protivzakonito i van ustavnih okvira Republike Kosova.