Zbog teških i nehumanih uslova

Zbog teških uslova i nehumanih postupaka oko 30 Kosovara je ušlo u štrajk glađu u jednom kampu u gradu Gyl u Mađarskoj, tražeći povratak u svoju domovinu.

Oni su zaustavljeni od strane mađarskih vlasti nakon pokušaja da ilegalno pređu u različitim državama Europske unije, prenosi list "Zëri".
Jedan od zatvorenika u kampu, Adriatik Jakupi potvrdio je za list "Zëri" da su uslovi u kojima se oni nalaze i žive veoma teški.
"Ne znamo razloge zašto nas drže ovako. Evo već dva dana nismo jeli hljeba jer je hrana veoma loša. Obično nam donose dvije kriške hljeba koje neće zasititi ni dvogodišnjaka. Uslovi su strašni, nas 30-oro je smješteno u 4 sobe", kazao je Jakupi.
Teški uslovi u ovom kampu su ih prislili da započnu štrajk glađu sa zahtjevom da se što prije vrate na Kosovo.
"Nas je ovdje oko 30, jučer smo započeli sa štrajkom uz jedini zahtjev da nas vrate našim kućama, jer mi nismo ni kriminalci niti lopovi, prosto htjeli smo da pređemo kroz Mađarsku da bi stigli do neke druge zemlje u potrazi za poslom", izjavio je Jakupi.
On je dodao da u toku dana samo 30 minuta mogu izaći u dvorište te da im mađarske vlasti uzimaju i ono malo novca koji im je ostao.
"Otvoreno nas pokradaju, ukoliko neko želi da kupi kutiju cigareta, za to mu traže 10 eura. Sada smo u situaciji da ćemo dati 50 eura da nas vrate na Kosovo, ali se ne nadamo da će se ovo dogoditi", rekao je Jakupi.
On je kazao da u ovom kampu ima ljudi koji su ovdje mjesecima. Čak je dodao da su dvije osobe platile po 550 eura kako bi se vratile na Kosovo, ali uzeli su im novac i rekli im da će biti vraćeni 2. aprila.
Adriatik Jakupi je zatražio od Vlade Kosova da što skorije nešto uradi radi njihovog povratka na Kosovo.
"Vlada treba nešto preduzeti kako bi se što prije vratili kućama, ne samo ja, već svi koji se nalaze ovdje, jer niko od nas nije ovdje radi zabave, već zbog loših uslova. Kada bi imali posao na Kosovu ne bi nam palo na pamet da odemo sa Kosova", zaključio je Jakupi.