Zahtjev za produžavanje rezervisanih mjesta

Vlada Kosova je usvojila inicijativu za izmjene Ustava Kosova kojima se predviđaju promjene članova koji se odnose na osnivanje Oružanih snaga Kosova. Vladin kabinet je takođe uputio Skupštini na usvajanje Nacrt zakona o opštim izborima na Kosovu.

Očekuje se da izmjenama ustava budu obuhvaćeni članovi: 2, 73, 77, 84, 94,125, 126, 129 i 31. Predstavljajući nacrt amandmana na Ustav Kosova, premijer Hashim Thaçi je rekao da su na osnovu usvajanja analize revizije bezbjednosnog sektora Kosova, usvojenoj na prošloj sjednici vlade i imajući u vidu preporuke iz ove analize, pripremljeni amandmani na Ustav Kosova.

"Amandmani na Ustav Republike Kosovo su napravljeni radi pojačanja efekata odbrambene misije mehanizama Republike Kosovo koji će slijediti prema završenim zakonskim okvirima za formiranje nove misije - Oružanih snaga Kosova", rekao je Thaçi.

Što se tiče nacrta zakona o izborima, Thaçi je rekao da mu je cilj da reguliše izborni sistem, finansiranje i održavanje izbora, prepoznavanje i zaštitu prava na glasanje, biračke spiskove, registrovanje političkih partija i verifikaciju političkih subjekata.

Ministri iz redova manjinskih zajednica su rekli da poslanici iz njihovih redova neće glasati u Skupštini za formiranje Oružanih snaga, ukoliko se prilikom otvaranja Ustava ne ispuni njihov zahtjev za produžavanje rezervisanih mjesta za još jedan mandat.

Ministar za javnu upravu Mahir Jagcilar, kao i ministar za rad, socijalno staranje Nenad Rašić su tražili na sastanku vlade da se u okviru ustavnih izmjena i dopuna ispuni raniji zahtjev manjinskih zajednica.

Očekuje se da će se nacrt izbornog zakona poslije odluke vlade, već na sljedećem zasjedanju naći na dnevnom redu zasjedanja Skupštine.