Zakonski rok ističe

Prije osnivanja Asocijacije opštine sa većinskim srpskim stanovništvom treba da usvoje statut. Srbi koji čine većinu na sjeveru insistiraju da i statut opština bude neutralan prema statusu Kosova. Očekuje se da rješenje za ovaj problem daju Priština i Beograd na jednom od narednih sastanaka, prenosi "Koha Ditore".

Iako su počeli sa radom na nacrtu koji im je poslalo Ministarstvo za lokalnu samoupravu, ni jedna od četiri opštine na sjeveru nije usvojila statut opštine iako je ostalo manje od nedjelju dana do isteka zakonskog roka. Srbi koji čine većinu na sjeveru insistiraju da i statut opština bude neutralan prema statusu Kosova.
Očekuje se da rješenje za ovaj problem daju Priština i Beograd na jednom od narednih sastanaka.
Izgleda da je i usvajanje statuta podjednako značajan problem kao i inauguracija i izbor predsjednika opština na sjeveru, pošto Srbi koji čine većinu na sjeveru insistiraju da i statut opštine bude neutralan prema statusu, bez državnih simbola Kosova.
Iako su počeli rad na nacrtu koji im je poslalo Ministarstvo za lokalnu samoupravu, ni jedna od ovih opština do sada nije završila taj proces. A 11. mart je krajnji zakonski rok do kada ove opštine treba da usvoje svoje statute.
Radi olakšavanja ovog procesa Ministarstvo za lokalnu samoupravu je uputilo opštinskim zvaničnicima Model Statuta.
Zvaničnici ovog ministarstva su rekli za naš list da su opštine Leposavić, Sjeverna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok počele sa izradom statuta opština u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi. Ali nisu prenijeli dokle se stiglo.