Nanijeće štetu imidžu Kosova

Možda sa zakašnjenjem premijer Kosova Hashim Thaçi je poslao u SAD i Brisel delegaciju u cilju da lobira protiv oblika koji bi Tribunal trebalo da ima. Cilj čitave inicijative je da će ovaj Tribunal u obliku koji je predstavila EU nanijeti štetu imidžu Kosova i da će prejudicirati krivicu jedne strane u oružanom sukobu...

Vlada Kosova pokušava da dobije vrijeme za formiranje Tribunala. Iako sa zakašnjenjem premijer Hashim Thaçi je u SAD i Brisel uputio delegaciju koja će lobirati.

Cilj čitave inicijative je da će ovaj Tribunal u obliku koji je predstavila EU nanijeti štetu imidžu Kosova i da će prejudicirati krivicu jedne strane, pošto se u nacrtu statuta ovog tribunala kaže da će on razmatrati samo zločine koji su navedeni u izvještaju bivšeg senatora Dicka Martyja a koje je on pripisao Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

Činjenica da je Republika Kosovo odvojena od drugih jedinica bivše Jugoslavije i da Tribunal pretendira da ima kompetencije i nad sadašnjim slučajevima suđenja, su neki od argumenata koje Vlada Kosova traži da predstavi pred međunarodnim partnerima. Štoviše, stvaranje jednog suda van lanca kosovskog sudstva misli se da će ugroziti pravni sistem Kosova.