Ukoliko ne dođe do rješenja

Odbijanje rješavanja pitanja rezervisanih mjesta za manjinske zajednice neće proći bez posljedica, rekao je predsjednik Demokratske partije Turaka Kosova, (KDTP), ujedno i ministar javne uprave Mahir Yagcilar, i dodao da ne isključuje mogućnost blokade institucija ukoliko ne dođe do rješenja ovog problema.

"Ukoliko dođe do protivljenja od strane poslanika iz većinskih partija, onda postoji povratni mehanizam od strane poslanika iz redova manjinskih zajednica. Bilo bi najbolje da se stvori zajednički stav o reformacionom pitanju izmjena i dopuna ustava, ali i u usklađivanju sa Evropskom unijom radi stvaranja zajedničke strategije", rekao je Yagcilar za KTV.

Yagcilar je naglasio da je prilikom glasanja za okončanje nadgledane nezavisnosti obećano od strane političkih partija u zemlji, uključujući i Demokratski savez Kosova (LDK) da će se ovo pitanje riješiti u skladu sa zahtjevima manjina.

On je dodao da je svjestan da manjine na Kosovu imaju veća prava u odnosu na druge zemlje i da su se političke okolnosti u zemlji promjenile, ali da nastavak rezervisanih mjesta za još jedan mandat ne bi moglo proizvesti negativne egekte.