Povratak nije na zadovoljavajućem nivou

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je da su se ove godine na Kosovo vratile 172 porodice, odnosno 426 osoba.

"Nismo zadovoljni povratkom, ali je, i to raduje, duplo veći broj povratnika u odnosu na 2012. godinu. Postignuti su određeni rezultati i ciljevi, ali broj povratnika još nije na onom nivou koji bismo mi željeli. Uspjeli smo konačno da pokrenemo povratak raseljenih iz Makedonije i Crne Gore. Međutim, i dalje nema masovnijeg povratka", rekao je Jevtić.

On je, gostujući na TV Centar u Čaglavici, izjavio da su u Ministarstvu za povratak napravili potpuno novu i, kako je kazao, realnu strategiju i da očekuje da 2014. godina bude daleko bolja kada je u pitanju povratak raseljenih.

Prema njegovim riječima, glavni razlozi zbog kojih nema masovnijeg povratka je, na prvom mjestu, ekonomske prirode, a potom bezbjednosna situacija, uništena ili uzurpirana imovina.

"Verujem da će u okviru političkog trenutka, dijaloga Beograda i Prištine, u narednoj godini biti prilika za masovniji povratak, ukoliko dođe do toga da jedna od tema u Briselu bude pitanje izbjeglih lica", kazao je Jevtić.

"U opštinama Klina i Istok bilo je incidenata, napada, ali i pored toga bilo je pozitivnih priča, urbani povratak u Prizren je jedan od pozitivnih primjera", kazao je ministar.

Jevtić je dodao da je ove godine bilo 15 incidenata, odnosno napada na povratnike i njihovu imovinu, a samo u posljednja dva mjeseca sedam.

"Zabrinjava to što je riješen samo jedan slučaj. Od policijskih organa smo zahtjevali da urade bolji operativan plan u smislu zaštite povratnika i sa druge strane od pravosudnih organa da krenu u konkretno rješavanje tih slučajeva. Sudstvo je sporo u rješavanju slučajeva uzurpirane imovine i to sve utiče na povratak", dodao je on.

On je kazao da je iz budžeta Kosova za narednu 2014. godinu za Ministarsvo za zajednice i povratak izdvojeno 7,2 miliona eura, a od toga 5,9 miliona za projekte povratka.