Bez prodaje Pošte i telekomunikacija

Skupština Kosova je iz nacrta Zakona o budžetu Republike Kosovo za 2014. godinu uklonila amandman kojim se predviđa prodaja 75 odsto akcija Pošte i telekomunikacija Kosova (PTK), a usvojila budžet za 2014. godinu.

Rasprava o PTK je bila zakazana za popodnevne sate, ali poslanici iz redova opozicije napustili su salu i time je sjednica u četvrtak privedena kraju. Opozicija se inače protivila načinu na koji je bilo prodato 75 posto akcija PTK-a u aprilu ove godine.
Budžet za 2014. iznosi milijardu i 590 miliona eura, ili četiri miliona više od prošle godine.
Predsjednik Skupštine, Jakup Krasniqi, pozdravio je uklanjanje ovog amandmana.
"Amandman 8 je uklonjen, i dobro je što je uklonjen", kazao je Krasniqi.
Sa 57 glasova za, 48 protiv i jednim uzdržanim, budžet za 2014. godinu je usvojen, bez prodaje PTK-a.
Nakon upozorenja opozicije da će napustiti salu i da će glasati protiv zakona o budžetu kako ne bi došlo do prodaje PTK-a, amandman o prodaji PTK-a je uklonjen, a budžet za 2014. usvojen bez amandmana.
Opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredjeljenje, prodaju akcija PTK-a su smatrali nezakonitom s obzirom da je bila obuhvaćena budžetom za slijedeću godinu.
Na dnevni red je ubačena i tačka usvajanja vladinog izvještaja o privatizaciji 75 odsto akcija PTK-a i kompletiranja istražne komisije o procesu privatizacije PTK. Međutim, do glasanja vladinog izvještaja o privatizaciji PTK-a nije došlo pošto je opozicija u večernjim satima napustila salu, jer zahtjeva da se prvo ispita procedura prodaje pošte i telekoma.
Ovom prilikom, Fatmir Limaj, poslanik Demokratske partije Kosova, kazao je da situacija u kojoj se Skupština nalazi govori sama za sebe.
"Ovo je upozorenje za one koji su predvodili proces privatizacije PTK-a. Odluke o prodaji PTK-a su trebale da se donesu u Skupštini, dok ostale faze treba da nastavi izvršna vlast", kazao je Limaj, dodajući da je potreban kompromis kako bi se izašlo iz ovakve situacije.
Ranije je opozicija u Skupštini Kosova blokirala prodaju akcija PTK-a, ne glasajući za izvještaj vladine Komisije za privatizaciju o prodaji 75 odsto akcija ove kompanije, koja se smatra najprofitabilnijom u zemlji.
Vlada Kosova je aprila 2013. prodala ovu kompaniju za 277 miliona eura konzorcijumu koji čine njemački "Axos Capital" i britanski "Najafi Company".
Godine 2010. su upravo dešavanja unutar PTK-a natjerala Demokratski savez Kosova da napusti vladajuću koaliciju sa Demokratskom partijom, što je dovelo zemlju do vanrednih izbora.
Godine 2011. privatizacija PTK-a nije uspjela nakon što se iz konkurencije povukao hrvatski Telekom.