Arsim Bajrami

Profesor Ustavnog prava i poslanik Skupštine Kosova Arsim Bajrami smatra da zbog izborne reforme ne treba mijenjati Ustav i da više ne treba da bude rezervisanih mjesta u parlamentu za pripadnike manjinskih zajednica.

"Mislim da izborna reforma ne treba da ima ustavne implikacije. Naš je ustav, ustav kompromisa, to je ustav koji je učinio kompromis između volje naroda za nezavisnost i neviđenih standarda za prava manjina. Tu ravnotežu treba očuvati i ne smije se poremetiti", rekao je Bajrami u intervjuu za dnevnik Epoka e re.
On smatra da će zadržavanje rezervisanih mjesta za manjine otežati politički konsenzus i manjine učiniti faktorima u razmjerama koje to ne zaslužuju.
"Ako se ide na praksu rezervisanih mjesta, ona može biti institucija sa sasvim suprotnim efektima i postati institucija kojima manjine mogu držati većinu taoce u političkom odlučivanju. O svim značajnim državnim i ustavnim pitanjima potrebno je da imamo pregovore sa manjinama, od izmjene Ustava do modernizacije osnovnih zakona", kazao je Bajrami.