Normalizacije odnosa ni izbliza nije završena

Ministar inostranih poslova Enver Hoxhaj izrazio je danas nezadovoljstvo zbog toga što je EU, kako je rekao, nagradila Srbiju, ali ne i Kosovo.

"Mada pozdravljamo zaključke Savjeta EU, Kosovo nije nagrađeno za konstruktivno angažovanje u dijalogu i reforme", naveo je Hoxhaj preko Twittera, reagujući na odluku Evropskog savjeta da i formalno potvrdi otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom 21. decembra.
"Izgledi za viznu liberalizaciju i jednak tretman za Kosovo kao za ostatak Zapadnog Balkana ponovo su podriveni ove godine!", ocijenio je on. 
Priština, prema njegovim riječima, ima razumijevanja za "dar EU Srbiji", ali normalizacija odnosa ni izbliza nije završena, a neke tačke Briselskog sporazuma još nisu sprovedene u djelo. 
Kosovo je, poslije postizanja sporazuma Beograda i Prištine 19. aprila u Briselu, dobilo iz Brisela zeleno svjetlo za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i ti pregovori su počeli u oktobru. 
Kosovo je jedini potencijalni kandidat za članstvo u EU sa Balkana, kojem još nije odobrena vizna liberalizacija za zemlje Šengenskog ugovora.