Uputila pismo EU

Šefica delegacije Kosova u pregovorima Prištine i Beograda Edita Tahiri izjavila je da će za vlasti Kosova novoizabrani gradonačelnici na sjeveru biti nelegalni ako ne budu poštovali kosovski Ustav i zakone.

"Poručila sam (Evropskoj uniji) da ako eventualno neko od njih (gradonačelnika) bude gazio zakone Republike Kosovo, onda će se ti gradonačelnici smatrati nelegalnim", rekla je Edita Tahiri za list "Koha ditore".

Ona je dodala da je pisanim putem upoznala Evropsku uniju o tome da su neki gradonačelnici prekršili sporazum iz Brisela i kosovske zakone, i zatražila od EU, kao posrednika u razgovorima, da preduzmu mjere kako bi se takvo ponašanje predupredilo.

Novi gradonačelnik opštine sjeverna Mitrovica Krstimir Pantić je, kako piše "Koha", u zaglavlju poziva za konstitutivnu sjednicu Skupštine opštine napisao: "Opština Kosovska Mitrovica, Sjeverno Kosovo", i umjesto oznaka Republike Kosovo stavio grb Cara Lazara, što je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova.

"Koha ditore" navodi i da Pantić ne samo da nije poštovao obavezu koordinacije zakazivanja sjednice s Ministrarstvom za lokalnu samoupravu, već je dao elemente koji su protivustavni i koji novoizabrane odbornike iz drugih zajednica dovode u situaciju da ne prisustvuju toj sjednici.

Prema pisanju lista, odbornici iz redova albanske i bošnjačke nacionalne zajednice su najavili da neće prisustvovati toj sjednici.

"Mi nećemo bježati od odgovornosti, ali nikako nećemo prihvatiti da budemo ponižavani i da gazimo zakone Kosova", kazao je Emir Azemi u ime odbornika iz redova albanske i bošnjačke zajednice.

On je rekao da će Pantić, ako nastavi da se ovako ponaša, biti gradonačelnik dvije-tri mahale u Mitrovici, ali ne i gradonačelnik cijele opštine i svih građana koji u njoj žive.