Nezadovoljstvo Tahirijeve i Thaçija

Vlada Kosova nije zadovoljna Evropskom unijom i rezultatima koji su proizišli iz dijaloga sa Srbijom. Nezadovoljstvo su izrazila dva lidera kosovske delegacije na dva nivoa dijaloga sa Srbijom.

Premijer Hashim Thaçi u svojstvu lidera kosovske delegacije u političkom dijalogu i njegova zamjenica Edita Tahiri, u svojstvu lidera delegacije na tehničkom nivou dijaloga su uputili različite pritužbe u srijedu i četvrtak na adresu Evropske unije.

Prva pritužba je došla od strane zamjenice premijera Edite Tahiri. Ona je u srijedu uputila pismo Briselu gdje se požalila zbog djelovanja novoizabranih gradonačelnika na sjeveru Kosova, prvesntsveno djelovanja predsjednika sjeverne Mitrovice Krstimira Pantića pozivima novoizabranim odbornicima, piše list "Tribuna".

Šef Edite Tahiri, premijer Hashim Thaçi je u četvrtak okupio ambasadore na Kosovu 28 zemalja članica i specijalnog predstavnika EU, Samuela Žbogara.

Međutim, u javnosti je dao sasvim drugu poruku. Izvor koji je prisustvovao sastanku izjavio je za list da je Thaçi izrazio rezerve o spremnosti Srbije i o procjeni EU koja je data Beogradu dajući im status kandidata.