Kvar aparata ili nešto drugo...!

Pacijenti na Kosovu koji boluju od srčanih bolesti su u velikoj nevolji sa sistemom javnog zdravstva. Ako im se preporuči da izvrše korenaorografiju (tehnologija koja otkriva suženja arterija), moraju čekati nedjeljama dok se aparat ne popravi, koji više ne radi nego što je u ispravnom stanju.

Iako na Kliničko univerzitetskom centru Kosova kažu da se defekti dešavaju prirodno, ljekari koji pripadaju opoziciji bacaju sumnju da se kašnjenja u servisiranju dešavaju zbog "ucjena", sve to zbog činjenice što se na privatnim klinikama ovi uređaji nikada ne kvare, piše list "Zëri".

Inače, ima već tri sedmice kako se na odjeljenju Invazivne kardiologije na Kliničko univerzitetskom centru Kosova nije izvršila nijedna koronarografija zbog kvara ili potrošnje katodnih cijevi aparata za koronarografiju, koji čak do četvrtka popodne nije bio popravljen.

S druge strane, zdravstveni stručnjaci odgodu popravke ovog aparata vide kao zanemarivanja od strane menadžmenta na Kliničko univerzitetskom centru Kosova i samog Ministarstva zdravlja.

Sami Gjoka, šef odjeljenja Invazivne kardiologije je u izjavi za list "Zëri" rekao da su na vrijeme sve instance bile obavještene o kvaru katodnih cijevi, ali prema njegovim riječima, prošlo je već tri sedmice a da ništa nije urađeno po tom pitanju.

"Svakog dana smo apelovali, upoznao sam i više instance počevši od direktora klinike, izvršnog direktora, Ministarstvo zdravlja. Sve ove instance su poduzele potrebne korake i vidjećemo šta će se dogoditi", rekao je Gjoka, koji je dodao da tokom ove tri sedmice nije urađena nijedna koronarografija.

"Već tri sedmice nijedan pacijent nije mogao da uradi koronarografiju i broj pacijenata se kreće do 50 koji se nalaze na listi čekanja zbog popravke ove aparature i ukoliko dođe do popravke naredne sedmice, mislim da neće više biti čekanja", rekao je Gjoka.