Enver Hoxhaj, ministar inostranih poslova Kosova

Stav ministra Hoxhaja je da su se državni zvaničnici u Sarajevu, od proglašenja nezavisnosti Kosova, pokazali neodgovornim prema Kosovu i njegovim građanima, primjenjujući vizni režim i stvarajući jako teške uslove za slobodno putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

"Tokom proteklih šest godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, Bosna i Hercegovina je primjenjivala i nastavlja da primjenjuje vizni režim za građane Kosova, i na taj način je došlo do neke vrste sistematske diskriminacije. Građani Kosova bilo Albanci, Srbi, Bošnjaci ili drugi ne mogu da putuju u Bosnu bez izdate vize, a postupak izdavanja vize je veoma složen”, kaže Hoxhaj.
”Kao rezultat toga, mi smo odlučili da januara donesemo odluku i da se primjeni vizni režim za svakog građanina koji dolazi iz Bosne na Kosovo, ukoliko vlada u Bosni i Hercegovini ne ponudi bilo kakvo rješenje o tome kako da naši građani putuju bez viza kao u drugim zemljama u regionu”. 
Hoxhaj napominje da ova odluka nije usmjerena protiv građana BiH, već da je njen cilj da vlada u Sarajevu riješi ovaj problem, dodavši da je krajnje vrijeme da Bosna prihvati i prizna kosovska dokumenta.
”To je jedina zemlja u regionu sa kojom Republika Kosovo nema bilateralnu saradnju i koja je do sada postavila niz prepreka različite prirode koje su blokirale komunikaciju između naših društava”, istakao je Hoxhaj.
Govoreći o mogućem uvođenju viza za građane BiH, ministar Hoxhaj je naglasio da Vlada Kosova ima punu podršku bošnjačke zajednice na Kosovu, koja je kao i svi ostali građani suočena sa složenim postupkom dobijanja vize za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.