U intervjuu za dnevnik "Epoka e re"

"Ohrabrujem sadašnju vlast na Kosovu da imaju razumevanja za Bošnjake jer sam izrazio rezerve da se na Kosovu obraća samo pažnja na pitanje Srba, kao jedino nealbansko pitanje. Problem Bošnjaka je ostao u sjenci srpskog, i ovo je neprihvatljivo. Zato insistiram da Bošnjaci imaju mjesto koje zaslužuju. Još više iz razloga kada oni Kosovo smatraju svojom državom", rekao je Zukorlić u intervjuu za dnevni list "Epoka e re".

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, u drugom dijelu intervjua za list "Epoka e Re", kaže da su Bošnjaci stari ilirski narod i da imaju historijske veze s Albancima Kosova.

"U mnogim slučajevima, kada smo bili ugroženi od strane četnika, Albanci su uvijek dolazili da nam pomognu. Mi nikada nismo zaboravili Shabana Polluzhu i njegove borce iz Drenice, koji su dolazili ovdje i pomagali su nam da se branimo", rekao je Zukorlić.

Govoreći o zajednici Bošnjaka na Kosovu, muftija Muamer ef. Zukorlić je rekao da postoji dobra saradnja sa aktuelnom vlašću na Kosovu, ali ne na zadovoljavajući način.

"Ohrabrujem sadašnju vlast na Kosovu da razumiju Bošnjake jer sam ja izrazio rezerve da se na Kosovu obraća samo pažnja na pitanje Srba, kao jedino nealbansko pitanje. Problem Bošnjaka je ostao u sjenci srpskog, i ovo je neprihvatljivo. Zato insistiram da Bošnjaci imaju mjesto koje zaslužuju. Još više iz razloga kada oni Kosovo smatraju svojom državom", rekao je Zukorlić, dodajući da bošnjačka zajednica nema jednu moćnu državu kao što imaju Srbi Srbiju.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju oni su ostali zanemareni.

"Mislimo da ovo dobro Bošnjaka koje čine za Kosovo, Kosovo treba odgovoriti dobrim u još većoj mjeri. Ovo bi bila naša poruka", rekao je između ostalog muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.