Vlada deformisala "Koridor 7"

Autoput "Ibrahim Rugova" bi mogao da izgubi epitet autoputa zbog devijacija koje su napravljene odlukom Vlade Kosova, piše list Zëri.

Nacionalni put koji je nekada za Albance predstavljao samo san, postao je stvarnost. Ali da taj san dobije "gorak ukus" pobrinula se upravo Vlada Republike Kosovo. 
Autoput "Ibrahim Rugova" koji je u upotrebi od Vrbnice do sela Besinje kod Prištine mogao bi da izgubi taj epitet pošto je Vlada odredila novu trasu. 
Upravo zbog ovog poteza prijeti devijacija pošto je predviđeno da trasa ide od Štimlja i po studiji o izvodljivosti koju su napravili saobraćajni eksperti Evropske unije. 
Dokument koji je napravio ”Seetoing” (Observator transporta za Jugoistočnu Evropu) precizira se da autoput treba da prolazi pored Štimlja. Ali, Vlada je bez obzira na taj dokument i tu studiju donijela odluku da autoput prolazi preko prevoja Dulje i Orlate, mjesta gdje bi autoput trebalo da izađe na magistralni put, gdje će se trasa autoputa prekinuti i nastaviti ponovo kod Aerodroma ”Adem Jashari”, tačnije kod sela Slatina. 
Prema riječima Vlade odluka da autoput koristi oko 20 kilometara trase magistralnog puta Priština - Peć bi uštedjela državnom budžetu oko 350 miliona eura. 
Ovom odlukom je Vlada deformisala ”Koridor 7”, koji je bio međunarodno priznat i time promijenila kartu evropskih i međunarodnih putnih pravaca.