Izvještaj Svjetske banke

"Spor oporavak" je naziv izvještaja Svjetske banke o ekonomskom razvoju u Jugoistočnoj Evropi. Ovaj izvještaj koji je predstavljen u Prištini predviđa da će tokom 2014. godine doći do solidnog ekonomskog rasta, ali nedovoljnog za strvaranje novih radnim mjesta.

Takođe, u ovom izvještaju se navodi da su budžetski prihodi ne obavljaju prema planu, ali i da su budžetski rashodi smanjeni.

Analitičari i poznavaoci ekonomskih pitanja procjenjuju realnim i tačnim izvještaj Svjetske banke. Čak prema riječima Agrona Demija iz Instituta GAP, izvještaj Svjetske banke je realniji i tačniji nego procjene domaćih institucija.

"Svjetska banka je tijesno sarađivala sa Statističkim zavodom i drugim institucijama koje se bave raznim statističkim mjerenjima, tako da su podaci Svjetske banke dovoljno vjerodostojni", rekao je Demi.

Međutim, u izvještaju, Svjetska banka procjenjuje da je izvoz porastao u 2013. godini, dok se neki uvozi, uglavnom prehrambeni proizvodi zamijenjeni.

Ako se ove izmjene nastave, prema riječima Labinota Hashanija, poznavaoca ekonomskih pitanja, može se računati na rast od 3 posto privrede na Kosovu.

Hasani je rekao da ako uporedimo sa hitnim potrebama koje Kosovo ima, 3 posto je mala mjera za održivi razvoj.

Samo Skupština i Vlada troše novac kojim bi 64 hiljada Kosovara moglo da živi. Prema podacima Skupština Kosova nas košta 10 miliona eura godišnje, novac kojim bi moglo da živi 28 hiljada Kosovara.

Također prema listi troškova koji je izašao iz Ureda Premijera proizilazi da svake godine ovaj Ured ima troškove od 12 miliona eura.