Pomoć Vlade Njemačke

Ministarstvo finansija u saradnji sa njemačkom vladom i Njemačkom razvojnom bankom KFW su potpisali sporazum o finansiranju Projekta "Vodosnabdjevanja Hidroregjini" u Prizrenu u iznosu od 2,5 miliona eura.

Ovaj projekat je urađen u cilju poboljšanja boljeg snabdjevanja pijaćom vodom, kao i investiranjem u energetskoj efikasnosti. Sporazum su parafirali ministar finansija Besim Beqaj, direktora Njemačke razvojne banke za Kosovo, Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru, Joerg Meilicke i izvršni direktor regionalne kompanije za vodosnabdjevanje Besim Baraliu.

"Veoma je važno da uvijek imate dobre partnere, na koje se možete osloniti kako bi ostvarili ciljeve i poboljšali uslove života ljudima", poručio je Joerg Meilicke, direktor Razvojne banke, naglasivši da će se ovim projektom omogućiti bolje vodosnabdjevanje.

Unaprijeđenje energetske efikasnosti je prekretnica kako bi se pripremilo pristupanje Kosova partnerstvu sa Evropskom unijom.

"Poslije 1999. godine imali smo mnogo projekata u oblasti vodosnabdjevanja gdje je Vlada Njemačke dala veliki doprinos, svih ovih godina oni vjeruju u institucije Kosova i u njegovu budućnost. Mi želimo da unaprijedimo i nastavimo saradnju", rekao je Beqaj.

Ovo nije jedini projekat koji je Vlada Kosova imala sa Vladom Njemačke. Postoji još jedan sličan projekat koji se tiče otpadnih voda i koji je vrijedan 22 miliona eura.

Iz regionalne kompanije za vodosnabdjevanje u Prizrenu zahvaljuju na projektu i naglašavaju da će njegovim završetkom Prizren sa obližnjim naseljima imati bolje vodosnabdjevanje u bliskoj budućnosti.