Upoznajte "legendarnog predsjednika" nove kosovske stranke

VICE je nedavno objavio priču o Visaru Arifaju, 26-godišnjem grafičkom dizajneru čija je satirična stranka "Partie e Forte" ili "Jaka stranka" uspjela skupiti više lajkova nego mnoge druge "ozbiljne" stranke. Ne samo na Kosovu već i u regiji.

Arifaj, ili kako se sam voli nazvati, "legendarni predsjednik partije", ozbiljno je ušao u utrku za gradonačelnika Prištine, a njegov je program bio jasan, jednostavan i iskren, pisalo je na portalu "VICE" .

Ne smatra da Prištini trebaju promjene, ne osuđuje korupciju niti nepotizam, a jedini je cilj doći na vlast i obogatiti se - ako ne korupcijom, postoje drugi načini.

Na ideju za stranku, Arifaj i njegovi prijatelji došli su nakon pijanog chatanja, a stranka je ubrzo postala popularna na društvenim mrežama. Nakon što su izbori završili, on i njegovi sljedbenici čak su osigurali i mjesto u gradskom vijeću Prištine.



Konačni je plan postati apsurdniji od svih ostalih stranaka na Kosovu, ali Visar tvrdi da je to težak zadatak.

U međuvremenu narodu je obećao 900 miliona eura investicija, legalizaciju korupcije, zakonsku zabranu teških bolesti, univerzitet u svakom kvartu, dovođenje Formule 1 na Kosovo i preimenovanje Prištine. Novi glavni grad nosio bi ime Rite Ore, najpoznatijeg kosovskog izvoznog proizvoda.

Da stvar bude apsurdnija, neki su njihovi politički oponenti ozbiljno shvatili program, a kada su obećali da će na neki čaroban način stvoriti 12 hiljada novih radnih mjesta, jedan ih je rival pokušao nadjačati obećavši čak 20 hiljada radnih mjesta.

Visar tvrdi da njegov cilj nije postati predsjednik Kosova već da je daleko ambiciozniji i razmišlja na globalnom nivou, a uz ovako moćan simbol stranke (dvoglavi orao s mišićima), nije teško u to povjerovati.



Što se mržnje među narodima Balkana tiče, smatra da se na tom području ne razlikuju previše od ostatka svijeta, a jedina je razlika u tome da neki narodi svoju mržnju uspješno ustupaju onima kojima je mržnja najpotrebnija, dok balkanski narodi mržnju zadržavaju među sobom.

Što se budućnosti tiče, Visar ima samo jednu želju: "Najvažnija stvar je držati ljude u uvjerenju da je glasanje jedini demokratski način na koji nešto mogu promijeniti. To uspješno radimo već stoljećima, nezavisno o tome kako se načini sudjelovanja mijenjali. Važno je da ljudi znaju da je najbolji način sudjelovanja i donošenja odluka - iako smo u međuvremenu otkrili telefon, TV i internet - da svakih pet godina izađu na birališta i stavljaju kukicu na komad papira. Iz godine u godinu to je sve teže, ali nekako uspijevamo".