Izvještaj Svjetske banke

Godina 2014. će Kosovo opet zateći kao najsiromašniju zemlju u regionu. Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, 10,2 posto građana Kosova živi u ekstremnom siromaštvu.

Svjetska banka je također procjenila da na Kosovu i dalje vlada visoka ovisnost transfera novca iz inostranstva, dok je, s druge strane, finansijski sektor stabilan. Ali, dok depoziti banaka izgledaju čvrsti, Svjetska banka smatra da se krediti smanjuju.

U svom izvještaju o ekonomskom razvoju u Jugoistočnoj Evropi, "Spor oporavak", predviđa se da Kosovo 2014. godine ima solidan ekonomski rast, ali nedovoljan za stvaranje novih radnih mjesta.

"Nešto ovako je od vitalnog značaja za Kosovo. Stvaranje bolje klime za privlačenje investicija, stvaranje stabilnosti , ne samoe fiskalne ekonomije, što je i ključno, već i neke vrste ekonomske stabilnosti značilo bi davanje malo bolje sliku u svijetu, da strani investitori koji su stigli u regionu nemaju strah da dođu i na Kosovo", rekao je Agim Demukaj ekonomista iz ureda Svjetske banke u Prištini, prenosi TCH.

U izvještaju se otkriva da budžetski prihodi nisu išli prema planu, ali da su budžetski rashodi smanjeni. S druge strane, fiskalni deficit je pod kontrolom, jer se sprovode fiskalna pravila.

Za izvoz, Svjetska banka procjenjuje da je tokom 2013. godine povećan, dok se neki uvozi, uglavnom prehrambenih proizvoda, zamijenjeni. Ključni izazovi u zemlji, prema izvještaju su i dalje visoka nezaposlenost, neučešće na tržištu rada i visok stepen siromaštva, koji je najveći u regionu.

Preporuka je da zemlje Jugoistočne Evrope treba da nastave sa prioritetom makroekonomske stabilnosti i jačanja politike koja promoviše produktivnost i amortizuje vanjske poremećaje, itd.