Zabrinjavajući fenomen na Kosovu

Sa preko hiljadu slučajeva nasilja u porodici prijavljenih u Policiji Kosova svake godine u posljednjih 5 godina i 20 slučajeva smrti žena kao rezultat nasilja u ovih pet godina, ovaj fenomen je i dalje vrlo zabrinjavajući u našem društvu.

Na završnoj konferenciji za "16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici" vladinih službenika, predstavnici iz Policije Kosova i službenika iz UNDP-a i Ombudspersona ovaj fenomen je ocjenjen kao veoma uznemirujući.

Zamjenik premijera Edita Tahiri je izjavila da postoji potreba za poduzimanje konkretnih koraka da se zaustavi ovaj fenomen, ne samo da se uređuje pravni aspekt.

Ombudsman Sami Kurteshi je nasilje u porodici opisao kao jedan strukturarni fenomen kojem se treba posvetiti više pažnje kako bi se eliminirao.

I zamjenik ministra pravde, Daut Xhemajli je  ponovio angažovanje Vlade na stvaranju odgovarajućeg zakonskog okvira za eliminaciju fenomena nasilja, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama.

Prema statistikama Policije Kosova na osnovu prijavljenih slučajeva nasilja u proteklih 5 godina stoji: u 2008. godini je prijavljeno 1034 slučajeva nasilja u porodici, tokom 2009. godine je prijavljeno 1080, 2010. godine - 944 slučajeva, 2011. godine - hiljadu slučajeva, a tokom 2012. - 1021 slučaj nasilja u porodici.