Civilno društvo kritikuje institucije Kosova

Značajno povećanje korupcije se opisuje kao crna mrlja za evropsku budućnost Kosova. Dan prije, Demokratski institut Kosova (KDI) i Transparency International Kosova (ICT) su objavili "Indeks percepcije korupcije 2013", u kojem je Kosovo zauzelo 111. mjesto u svijetu s najvišom korupcijom.

Civilno društvo je oštro reagovalo, kritikujući institucije u zemlji, koje, po njima, su stvorile slabe zakone za spriječavanje korupcije.

Avni Zogiani, direktor organizacije "Çohu" (Ustani), je rekao da su kosovske institucije stvorile slabe zakone i da su to učinile namjerno.

Prema njegovim riječima, politika ima interesa od korupcije, tako da ne postoji nikakva inicijativa da se ovo stanje promijeni.

Zogiani je rekao da je organizacija "Ustani" dala sugestije zakonodavnim radnim grupama, ali su one, prema njemu, potpuno zanemarile te sugestije.

"Način na koji se donose zakoni, a posebno Zakon o oduzimanju imovine su spriječili prevenciju korupcije. Mi smo to jasno rekli. Naravno, postoje i drugi aspekti od velike važnosti koje smo predložili, ali naši prijedlozi su konstantno ignorisani od strane institucija Kosova", rekao je on.

Nadalje, Zogiani je kazao da za spriječavanje korupcije postoji mnogo načina, ali, kako je rekao, trebalo bi početi stvaranjem jake nezavisne vlasti u ovoj oblasti.

"Pravosuđe, ali i Agencija za borbu protiv korupcije do sada nisu imali samostalnost. Zbog toga je propala ova borba za spriječavanje i uklanjanje korupcije", rekao je Zogiani.

I Kenan Tora, koordinator projekata u organizaciji "Fol" (Progovori), je rekao da pošto je Kosovo rangirano na 111. mjestu u "Indeksu percepcije korupcije" za 2013. godinu objavljenom od strane Transparency International, je prilično zabrinjavajuće, jer pokazuje povećanje percepcije prema korupciji.

Prema njegovim riječima, organizacija "Progovori" smatra da su povećanje transparentnosti i odgovornosti vrlo učinkovita sredstva u borbi protiv korupcije.

S druge strane Astrit Kolaj, glasnogovornik u Ministarstvu, rekao je da Ministarstvo pravde na osnovu nadležnosti koje ima i na osnovu strateškog plana za izradu zakona, je izradilo niz zakona koji se bave borbom protiv korupcije.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 9. decembra 2004, godinu dana od kako su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije s ciljem unaprijeđenja i jačanja  mjera za efikasnije i uspješnije spriječavanje i borbu protiv korupcije.
 
Ciljevi konvencije su i da se unaprijedi integritet, odgovornost i dobro upravljanje javnim poslovima i javnom imovinom.