Nakon reformi, izbori

Sve opozicione partije traže da zemlja ode na prijevremene nacionalne izbore, međutim, premna njima, prije toga je potrebno da se okončaju izborne reforme. I najveća partija u zemlji je za da se izbori održe, ali nakon okončanja izborne reforme.

Ohrabreni rezultatima sa lokalnih izbora, političke partije žele da novu godinu počnu sa reformom zakona o izborima, kako bi novi parlamentarni izbori protekli bez problema. Sve velike političke partije kažu da reforma ne bi trebalo da dirne u Ustav zbog "veta" koji su najavili Srbi koji traže da i dalje imaju zagarantovana mjesta. Izmjene treba da budu završene do januara kako bi omogućile izbore na ljeto, piše list "Tribuna".
 
Političke partije će se još jednom vratiti na temu koju su zamrzle na pola prošlog mjeseca, a to su izborne reforme.

Sada je pitanje ostalo na tome ko će sazvati novi sastanak partijskih lidera kako bi se dogovorili o još nekim sitnijim pitanjima da bi kasnije posao mogao da pređe sa partijskih stolova u Skupštinu Kosova, tačnije u "ad- hock" komisiju koja je ranije formirana ili na zakonodavnu komisiju, kako bi reforme bile što prije završene, najdalje do februara 2014. godine.

List "Zëri" na istu temu piše da sve opozicione partije traže da se ide na prijevremene opšte izbore ali bi, po njihovom mišljenju, prvo trebalo završiti izbornu reformu. I najveća partija na Kosovu je za održavanje izbora ali poslije završetka izborne reforme.

Halit Krasniqi iz PDK kaže da treba sačekati izbornu reformu pošto je komisja za izborne reforme gotovo u cijelosti pripremila izmjene i dopune Zakona o opštim izborima, osim dijela u kome se traži stav i konsenzus rukovodilaca političkih partija.

"Ne samo da će izbori biti dovedeni u pitanje, nego će biti i hendikepirani zbog niza nedostataka koje smo evidentirali u sadašnjem zakonu", rekao je Krasniqi. On je rekao da ukoliko se uzmu u obzir sugestije međunarodnjaka, oni svi sugerišu da se prvo okončaju izborne reforme.

"Učinili bismo veliku grešku ukoliko bismo išli na prijevremene izbore bez okončanja izborne reforme, gdje je učinjeno dosta i dobro je za cio proces kroz koji prolazi naša zemlja", dodao je Krasniqi.