Izdavanje biometrijskog dokumenta od ponedjeljka

Kosovske institucije će od ponedjeljka početi sa izdavanjem biometrijskih ličnih karti čime je ispunjen još jedan kriterijum ka liberalizaciji viznog režima Evropske unije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je najavilo da će u ponedjeljak 9. decembra biti dodijeljene prve biometrijske lične karte građanima Kosova. Ceremoniji dodjele prisustvovaće, pored ministra unutrašnjih poslaova Bajrama Rexhepija, ambasador Njemačke na Kosovu Peter Blomeyer i ministar javne administracije Mahir Yagcilar.
Građani Kosova će od novih ličnih karata imati višestruke koristi jer se time ispunjavaju traženi standardi Evropske unije i biće im omogućeno digitalno predstavljanje i digitalno potpisivanje. Također, biometrijske lične karte će Kosovarima omogućiti da lakše putuju u susjednoj Makedoniji gdje im više neće biti potrebni pasoši.
Kao što je poznato, makedonske institucije su i ranije najavljivale da će za ulaz u ovu zemlju Kosovarima biti dovoljne samo biometrijske lične karte. U svim drugim susjednim zemljama Kosovari su i do sada putovali samo sa ličnom kartom, uključujući i Srbiju.
Iz Službe za izdavanje dokumenata kažu da je nova lična karta u skladu sa modelima koji predstavljaju osnovu za evropsku ličnu kartu. Ono što će se najviše vizuelno razlikovati jeste to da će fotografija biti u boji, a najveća novina je čip koji će biti integriran u ličnu kartu. U taj čip će se pohranjivati podaci o otiscima prstiju, fotografija i potpis, dakle isto kao za pasoš, i moći će se pohraniti digitalni potpis koji će se kasnije moći koristiti za web servise, koje im na raspolaganje trebaju staviti nadležni organi, dakle MUP-ovi. Naravno, čip je najbolji zaštitni element jer su tu pohranjeni biometrijski podaci koji pripadaju samo jednoj osobi i prosto je nemoguća krađa identiteta.