Daleko iznad prosjeka u EU

Na ginekološko-akušerskoj klinici u Kliničko-univerzitetskom centru Kosova u Prištini svakog dana na svijet dođe do 50 novorođenčadi, rekla je Mynavere Hoxha, šefica neonatalne jedinice intenzivne njege.

Prema njenim riječima, svake godine na intenzivnoj njezi se vodi računa o oko 3 hiljade djece, dok se 1,100 beba rodi prerano i njima je potrebna njega.

U međuvremenu, stopa smrtnosti novorođenčadi na Kosovu 2000. godine je bila 29 smrtnih slučajeva na hiljadu rođenih, a 11 godina kasnije, smrtnost je pala na 17 smrtnih slučajeva na hiljadu porođaja, kažu zdravstveni zvaničnici .

Merita Vuthaj, službenica za zdravlje majke i djeteta u Ministarstvu zdravlja je izjavila za Radio Slobodna Evropa da je tokom 2012. godine od zdravstvenih ustanova na Kosovu, uključujući i javne i privatne, prijavljeno oko 29.000 rođenih.

"Sa oko 29.000 novorođenčadi, u životu je ostalo 28 hiljada i 664, a fatalna smrt je bila 284 za 2012. godinu, a usto i ranija nenatalna smrt je bila 218 sa ukupno 8.61 promila. Ukupno su registrovana 502 smrtna slučaja. Za 2012. godinu perinatalni mortalitet je iznosio 17.34 promila. Perinatalni mortalitet pokazuje trend opadanja u odnosu na prethodne godine, primjera radi 2000. godine je iznosio 29.1 promila, a 2012. 17.34 promila" , objašnjava Vuthajeva.

Prema riječima Vuthajeve, ukoliko se uporedi smrtnost novorođenčadi u odnosu na zemlje Evropske unije, na Kosovu je ona i dalje je visoka.

"Smatramo da se još uvijek suočavamo sa problemom velike smrtnosti dojenčadi, jer smo daleko od standarda koje imaju evropske zemlje".

U međuvremenu, zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije kažu da je od 2000. godine na Kosovo došlo do velikih ulaganja na povećanju svestranosti i vještina zdravstvenih radnika, kako bi došlo do pada smrtnosti dojenčadi.

Sami Uka, službenik ove organizacije daje dodatne detalje.

"Svjetska zdravstvena organizacija je od 2000. godine počela sa ulaganjima na povećanju svestranosti i vještina kod zdravstvenih radnika radi aktivnosti sa trudnicama, trudnoćom i porođajem, kao i sa novorođenčadima i to je uticalo na smanjenje smrtnosti odojčadi i majki, a što se ogleda u perinatalnim izvještajima na Kosovu", rekao je Uka.

Prema njegovim riječima, neonaltalni rani mortalitet je opao tokom godina, što se od strane ove organizacija smatra kao uspjeh.

Međutim, ministar zdravstva Ferid Agani je obećao da je cilj Ministarstva zdravlja da koeficijent smrtnosti padne ispod 10, ili 10 smrtnih slučajeva u hiljadu porođaja.