52 odsto stanovništva podržava sporazum

Ministarka za evropske integracije Kosova Vlora Çitaku izjavila je danas da je Priština kroz dijalog sa Beogradom uspjela da normalizuje stanje na Kosovu i odnose sa Srbijom, kao i odnose sa Evropskom unijom, koji su do aprila "bili platonski".

"Ali, prava normalizacija sa Beogradom se još nije dogodila, pošto ne bi trebalo da bude ograničena na susrete političara u Briselu i New Yorku, već da se spusti i na niže dijelove društvene piramide", rekla je Çitaku.
Ona je ocijenila da će za punu normalizaciju biti potrebno vrijeme, strpljenje, dobra volja i posvećenost tom procesu, "ne samo političara, već i društva".
"Ako su Beograd i Priština artikulisali da žele da budu dio EU, to će oblikovati njihove međusobne odnose", ocijenila je Çitaku.
Prema njenim riječima, veći dio stanovništva Kosova podržava normalizaciju odnosa sa Srbijom, jer "ljudi vjeruju da je to neophodan korak".
"Znali smo da dijalog sa Srbijom neće biti opšteprihvaćen na Kosovu i u Srbiji, ali smo opredjeljeni za normalizaciju", istakla je Çitaku.
Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi je u utorak rekao da, prema istraživanjima javnog mnjenja, 52 odsto stanovništva, ne uključujući sjever Kosova, podržava sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom.