Odnosi Kosova i Srbije

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio da nema pomirenja Beograda i Prištine sve dok se Srbija ne izvini zbog ubistava, silovanja...

"Srbija se izvinjavala zbog Vukovara i Srebrenice, ali niko to nije učinio u Prekazu ili Račku", rekao je Selimi, a prenose agencija Fonet i portal "24 sata".

On je izjavio da nema sumnje da je cijela srpska država učestvovala u etnčkom čišćenju, od grobara masovne grobnice Albanaca u Batajnici do vrha vlasti, i dodao da "žrtve očekuju izvinjenje, a puno je žrtava i članova njihovih porodica".

Prema njegovim riječima, pomirenja između Beograda i Prištine ne može da bude bez izvinjenja države Srbije za ubistvo 14.000 ljudi, silovanja 20.000 žena i protjerivanja 1,1 miliona Albanaca sa Kosova 1999. godine.

"Poslije izvinjenja srpske države, mi možemo da se izvinimo u ime pojedinaca koji su počinili pojedinačne zločine na Kosovu, i radi unutrašnjeg pomirenja na Kosovu", konstantovao je Selimi.

Prema njegovim riječima, Kosovo neće biti slobodno sve dok svaki Srbin na Kosovu ne bude mogao da govori srpski jezik i radi sve što želi, u okviru kosovskih zakona.

"Ne može biti potpune normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sve dok se Albanci na jugu Srbije ne budu osjećali kao ravnopravni građani. Priština neće preuzeti kontrolu nad sjevernim dijelom Mitrovice. Život će se nastaviti kakav je bio", rekao je Selimi, dodavši da je "Ahtisaarijev plan predvidio decentralizovan sistem, sa velikim ovlašćenjima opština".