Otkrivamo

Meteorolozi upozoravaju da će predstojeća zima biti najhladnija u proteklih 100 godina i da bi mogla da traje do aprila sljedeće godine. Pogledajte kako se pripremiti, šta kupiti i na šta paziti ukoliko se dogodi da ledeni talas ne zaobiđe Kosovo...

Još nismo zaboravili ni zimu 2012. kada smo bili zavijani skoro mjesec dana, a zima vijeka, kako su je Rusi nazvali, pred cijelom je Evropom. Njemački ekspert Dominik Jung istakao je da je moguće da ćemo biti suočeni sa najhladinijom zimom u posljednjih 100 godina, kao i da bi ona mogla da traje do aprila sljedeće godine.

Ukoliko dođe do toga, pogledajte šta bi trebalo da pripremite i da imate u kući.

GRIJANJE

S obzirom na to da će zima biti duga i hladna, grijna sezona trajaće između pet i šest mjeseci. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da se grijete na drva, jer je to najjeftinija varijanta ove godine, a da biste ugrijali stan od šezdeset kvadrata, biće vam potrebno oko 400 eura (za toliko stan potrebno je oko 7,7 kubnih metara drva). Temperatura u kući bi trebalo da se održava između 18 i 25 stepeni.



HRANA I NAMIRNICE

Doktori savjetuju da bi svako domaćinstvo trebalo da ima zalihe hrane za nedjelju dana. Među namirnicama bi trebalo da se nađu: voće, povrće, testenine, voda (u slučaju da dođe do zamrzavanja cijevi), brašno (kako ne biste morali da idete do prodavnice ukoliko vaše mjesto zaista bude zavijano), suhomesnati proizvodi koji mogu dugo da stoje, luk, krompir i pirinač.



LIJEKOVI

I kako će Hitna pomoć najnormalnije raditi, i u slučaju da putevi i saobraćajnice budu zavijani, ljekari kažu da bi svaka kuća morala da ima toplomer i aparat za pritisak i ukoliko je moguće aparat za mjerenje šećera u krvi. Na taj način bi ljekarima u hitnim slučajevima bilo olakšano da telefonski daju dijagnozu i savjet bolesnicima. Takođe, svaka kuća bi trebalo da ima rezerve sljedećih lijekova: antibiotik (onaj koji se u porodici koristi), lijekove protiv bolova, lijekove za snižavanje temperature, lijekove protiv dijareje… Potrebno je u kući imati gazu, medicinski alkohol, flastere i hanzaplaste, u slučaju lakših povreda.



AUTOMOBIL

Ukoliko se u toku zime odlučite da koristite autobomil pored obavezne zimske opreme, u svojim kolima treba da imate i: lopatu za čišćenje snijega, metlicu, ćebe, termostat sa toplom kafom ili čajem, i nešto od hrane.



NJEGA STARIH I BOLESNIH

Ukoliko do "paklene zime" dođe, neophodno je obezbjediti njegu starim licima, osobama sa posebnim potrebama i invalidima. U slučaju kijameta, poledica i velikih smetova, ove osobe ne bi trebalo da izlaze napolje kako se ne bi povrijedile. Svi koji izlaze napolje (a naročito stari) treba da imaju obuću sa gumenim đonom.