Ukidanje fusnote i neučlanjenje u UN

Uklanjanje fusnote i neučlanjenje u UN biće razlog zbog koga će Kosovo ličiti na Tajvan, zemlju koja je proglasila nezavisnost a koja je u svijetu i dalje dio Narodne Republike Kine. U zamjenu za to Priština će napraviti neke ustupke u ovlašćenjima Zajednici srpskih opština ali neće dobiti pravo na učlanjenje u UN, ocjenjuje “Tribuna”.

Kosovo neće moći da se učlani u UN. Tako nešto mu bar neće omogućiti dosadašnji format političkog dijaloga. Diplomatski izvori su za list izjavili da je Prištini jasno stavljeno do znanja da treba da digne ruke od toga u ovoj fazi pregovora.
Jedino što Kosovo može da postigne u ovoj fazi je ukidanje čuvene fusnote u međunarodnom predstavljanju, što predstavlja kompromis koji je postignut u tehničkim pregovorima ali što se pokazalo kao bolan ustupak za kosovsku stranu.
Ukidanje fusnote ali neučlanjivanje u UN će biti razlog da Kosovo bude slično Tajvanu, zemlji koja je proglasila nezavisnost ali je na međunarodnoj sceni i dalje dio Narodne Republike Kine.
Šta više, neke zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova bi htjele da sa Prištinom ugovore neformalno prisustvo na međunarodnim skupovima. Ovakva tendencija postoji naročito kod pet zemalja članica EU koje još uvijek nisu priznale nezavisnost, koja je proglašena 17. februara.