Pritisak na sprovođenje sporazuma

U Vladi Kosova kažu da im je cilj da poslije izbora okončaju selektivno sprovođenje Briselskog sporazuma od strane Srbije. Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je rekao da vjeruje ”da će se onda stvoriti uslovi za veću odlučnost”, prenosi “Koha ditore”.

Vlada je najavila da će se poslije izbora na Kosovu stvoriti uslovi za veći prtisak na Srbiju za potpuno sprovođenje briselskog sporazuma.
Osim za formiranje Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom, za koju Srbija insistira da bude što brže ustanovljena, Srbija ne pokazuje zanimanje za potpuno sprovođenje ostalih tačaka. Posebno za one tačke koje se odnose na raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu.
Nezavisni analitičari kažu da Vlada čak treba da postavi kao uslov da neće nastaviti sa pregovorima dok Srbija ne ispuni neke uslove.
Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi, je izjavio u utorak da će se poslije završetka izbora stvoriti uslovi za veći međunarodni pritisak na Srbiju za ispunjenje svih tačaka Briselskog sporazuma.
”Ostalo je još mnogo toga što i mi treba da uradimo ali vjerujemo da će poslije izbora i spremnost biti veća”, rekao je Kuçi.
Da Kosovo neće izgubiti ništa ukoliko bude oštro reagovalo na miješanje Srbije u unutrašnje stvari Kosova, u smislu neprihvatanja bilo kog dokumenta koji se stavi na pregovarački sto procijenili su i nezavisni analitičari.
Oni su rekli da Vlada treba da postavi kao uslov, da neće nastaviti sa pregovorima dok Srbija ne ispuni neke uslove.