Ozbiljna situacija na Kosovu

Mnogi pacijenti sa Kosova i dalje traže liječenje u zdravstvenim ustanovama u zemljama regiona. Prema riječima neurohirurga i zdravstvenog stručnjaka dr. Haxhi Avdylija sve se ovo događa zbog lošeg kvaliteta smještaja, razdoblja dugog čekanja pacijenata kako bi stigli na red za operaciju, skandala, materijalnih uslova, kao i nemogućnosti u nekim slučajevima liječenja nekih bolesti u našoj zemlji, piše list "Kosova Sot".

Među onim građanima koji su se obratili zdravstvenim ustanova u Skoplju je i Haki Halili, građanin iz Prištine. On pojašnjava da je za liječenje tražio tretman u Skoplju.

"Situacija je bila ozbiljna. Ovdašnji doktori su me obavjestili da trebam čekati. Imao sam problema sa želucem i da bih se podvrgao operaciji morao sam dugo čekati. Imao sam straha zbog posljedica odlaganja i odlučio sam da odem i zatražim ljekarsku pomoć tamo", rekao je on.

Ovaj građanin nije imao straha zbog nedostatka profesionalizma, ali, prema njegovim riječima, ljekari su korumpirani, a čak i nedostatak uslova i veza ljekara između javnog i privatnog sektora su još jedna briga.