Garancije za dobar izborni proces

Drugi krug izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova će, kako se očekuje, obezbjeđivati veliki broj lokalne i međunarodne policije kao i mirovnih snaga, a misija OSCE u Prištini kaže da očekuje garancije ovih faktora za dobar izborni proces.

Portparol misije OSCE-a u Prištini Nikola Gaon izjavio je da će i ovoga puta mnogo toga na dan izbora zavisiti od policije.
"Mi smo spremni da sprovodimo našu ulogu", rekao je Gaon.
On se zahvalio Policiji Kosova, Eulexu i Kforu na, kako je naveo, odličnom poslu obavljenom 17. novembra (na ponovljenim izborima u sjevernoj Mitrovici).
"Mi apsolutno vjerujemo u njih i nastavljamo da računamo na njih i 1. decembra", rekao je on. 
Eulex kaže da je analizirao djelovanje i reagovanje na terenu nakon operativnog plana i da se spremaju za drugu rundu izbora.
"Mi analiziramo pouke koje smo izvukli od 3. novembra (u prvoj rundi izbora) i 17. novembra zajedno sa partnerima da bi diskutovali o predstojećoj rundi izbora", rekao je portparol Eulexa Blerim Krasniqi, prenosi Koha.net.
Komandant regionalne policije za sjever Nenad Ðuric je rekao za Slobodnu Evropu da bezbjedonosne snage imaju jasne zadatke da bezbjednost bude na nivou tokom drugog kruga izbora, te će zato i pojačati njeno prisustvo kako bi proces izbora prošao neometano.