Viša službenica za javno informisanje

Bošnjakinja Sanela Sadiković iz Mitrovice na Kosovu u oktobru 2010. godine, počela je sa radom u kabinetu kosovskog premijera Hashima Thaçija.

Njen prvi zadatak kao administrativnog službenika bio je da organizuje sastanke i manifestacije za međunarodne dane zajednica na Kosovu, te organizuje službena putovanja, kao i da prati razne sastanke koji su bili vezani za zajednice na Kosovu.

"Nakon nekoliko mjeseci rada, imenovana sam za poziciju više službenice za javno informisanje", rekla je Sanela.

Ona je ujedno i jedina Bošnjakinja koja radi u kancelariji premijera.

Rođena je 12. oktobra 1987. godine, u Mitrovici, a već je promijenila nekoliko mjesta boravka.

"Za vrijeme rata na Kosovu, svoje osnovno obrazovanje nastavila sam u Novom Pazaru i nakon kratkog perioda dobila ponudu da školovanje nastavim u Italiji. Srednju školu, Gimnaziju 'Frang Bardhi' završila sam u Mitrovici na bosanskom jeziku. Diplomirala sam na Fakultetu primjenjenih nauka u Peći na bosanskom jeziku i posjedujem diplomu Bačelor u oblasti poslovnog upravljanja. Trenutno privodim kraju master studije na Univerzitetu u Prištini na Ekonomskom fakultetu na albanskom jeziku", kaže Sadiković.

Sanela dodaje da se godinama bavila i novinarstvom. Svoje prve korake novinarstva započela je na Radio-televiziji Mitrovica, kao urednik vijesti na bosanskom jeziku i kao urednik nekoliko emisija na albanskom jeziku. Također je bila i dopisnik nekoliko medija iz Kosova, BiH i Italije. Pored maternjeg bosanskog jezika, tečno govori albanski, engleski i italijanski.

"Bavim se svim vrstama ekstremnih sportova, od lova, skakanja padobranom, planinarenjem, do vožnje motora po brdima", kaže Sanela Sadiković.