Šta je dogovoreno o posjetama srpskih zvaničnika Kosovu

Procedura za ulazak državnih zvaničnika Srbije na Kosovo ostaje gotova nepromjenjena. Kao što su se Beograd, Priština i Brisel dogovorili, zahtjev srpskih državnih službenika preko beogradske i prištinske kancelarije EU dostavlja se Vladi Kosova, čija se odluka istim putem vraća podnosiocima zahtjeva, piše srbijanski "Danas".

Novina je samo da će Prištini u procijeni pomagati Eulex, nezvanično saznaje "Danas" u diplomatskim krugovima u Briselu. To je "mehanizam" koji su preksinoć u Briselu dogovorili premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton.
Isti izvori navode da će srpski zvaničnici koji žele na Kosovo od sada morati da odrede da li u posjetu idu kao državni službenici ili predstavnici političkih stranaka. Kako je Danasu objašnjeno, južno od Ibra moći će da posjećuju samo manastire SPC, pod uslovom da ne daju političke izjave, mada se spekuliše da Priština u tom pogledu neće biti isključiva. Na sjever Kosova, gdje i Brisel i kosovske vlasti žele što veću izlaznost Srba na opštinskim izborima 3. novembra, neće biti ograničenja - moći će, navodno, da dolazi kad ko hoće.
"Mehanizam" koji je, prema riječima Dačića, preksinoć dogovoren sa Thaçijem i Ashtonovom, mogao bi da stvori uslove da tokom predizborne kampanje prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u svojstvu predsednika SNS, posjeti Kosovo, spekulišu diplomate u Prištini. Prema prvobitnom planu Beograda, Vučić bi trebalo da ide u Leposavić 23. oktobra, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u Gračanicu 10. oktobra.
U 17. rundi briselskog "premijerskog" dijaloga preksinoć su potvrđeni dogovori radnih grupa o biračkom spisku, na koji je dodato 12.000 srpskih glasača sa sjevera Kosova, koji do sada nisu učestvovali na izborima u organizaciji Prištine, ali nije riješeno pitanje registracije raseljenih Srba sa Kosova, tvrde izvori Danasa. Priština je, navodno, donijela dokaze o nepravilnostima u prijavama.