Političke partije odgovorne

Britanski ambasador u Prištini Ian Cliff upozorio da međunarodni faktor na Kosovu neće zatvoriti oči pred eventualnim manipulacijama na izborima, piše "Koha".

"Ako se stvori situacija da iz lokalnih izbora 3. novembra Albanac izađe kao pobjednik za predsjednika opštine Zubin Potok, znači da imamo problem. Mi nismo orijentisani u tom pravcu. Mi želimo masovno učešće na izborima", kazao je ambasador u Prizrenu.
Cliff je istakao da je zadovoljan što Vlada Srbije takođe želi masovni izlazak na izbore i da smatra da "na sjeveru u četiri opštine ima dobrih kandidata". 
Ambasador je, kako je prenijela "Koha", takođe istakao da je učešće Srba na lokalnim izborima na sjeveru Kosova veoma značajno sa ciljem da se promjeni aktuelno stanje i dodao da će međunarodna zajednica dati podršku napretku demokratije i sprovođenju evropskih standarda na Kosovu. 
Eventualno slabo učešće građana na izborima na sjeveru, prema njegovim riječima, predstavljalo bi izazov za izborni proces. 
"Predstavnici međunarodnih faktora i EU neće zatvoriti oči ako bude manipulacija na lokalnim izborima kao što je bilo prošli put. Političke partije koje budu učestvovale u manipulacijama biće odgovorne za zatvaranje puta Kosova ka EU", poručio je ambasador. 
Dnevnik prenosi i savjet ambasadora Njemačke u Prištini Petera Blomeyera da se zvaničnici Beograda "ne šire mnogo" kad je riječ o učešću u izbornoj kampanji. 
"Savjetovao bih da se ne šire mnogo. U suštini smatram da je dobro da srpski političari dolaze na Kosovo i da podržavaju sve Srbe da izađu na izbore, ali treba da se suzdrže od učešću u izbornoj kampanji", kazao je Peter Blomeyer u predavanju na univerzitetu ISPE u Prištini. 
Kako je dodao, "razumljivo je da nijedna država ne želi da rukovodioci druge države učestvuju u izbornoj kampanji". 
U osvrtu na prisustvovo Eulexa, Blomeyer je istakao da kada bi bio građanin Kosova "želio bih da Eulex bude što duže na Kosovu, jer vam besplatno pomaže da se približite Evropi".