Zakon o duvanu se ne poštuje

Početak hladnog vremena označio je i početak kršenja Zakona o duvanu u mnogim ugostiteljskim objektima. Cigarete se više ne koriste vani ili na terasama ugostiteljskih objekata, onako kako je bilo tokom ljeta, već se sada to radi unutar njih.

Vlasnici ugostiteljskih objekata pod uslovom anonomnosti su priznali za list "Tribuna" da dolaskom hladnog vremena, njihovi klijenti ne izlaze van radi konzumiranja cigareta.

"Ne možemo zabraniti klijentima da puše cigarete unutra, jer nam mogu pobjeći i otići tamo gdje im se dopušta da puše cigarete. Većina naših klijenata su pušači i nedozvoljavanje pušenja je veliki izazov za nas jer nas može koštati i gubitkom posla", rekao je vlasnik jednog lokala u Prištini.

Ovo priznaju i iz Sanitarne inspekcije koji su pozvani da brane poštovanje Zakona o duhanu.

Sanitarni inspektor, Ibrahim Tërshnjaku je rekao za list da su samo tokom jedne sedmice izrekli 5 novčanih kazni poslovnim subjektima koji nisu poštovali Zakon o duhanu.

"Protiv vlasnika ovih lokala je otvorena procedura za izricanje novčanih kazni u iznosu od 3 hiljade eura", rekao je Tërshnjaku.