Kosovo nema vremena za gubljenje

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga je ocijenila da je sporazum postignut u aprilu između Kosova i Srbije osnažio evropsku perspektivu regije.

Kosovo nema vremena za gubljenje, a Evropska unija treba držati otvorenom evropsku perspektivu svake države Jugoistočne Evrope, izjavila je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga na petom sastanku Nacionalnog vijeća za evropske integracije u Prištini, prenosi agencija Anadolija.

Jahjaga, pod čijim patronatom funkcionira Nacionalno vijeće za evropske integracije, ocijenila je da je sporazum između Kosova i Srbije, postignut u aprilu, osnažio evropsku perspektivu regije.

"Sada se trebamo usmjeriti na primjenu ovog sporazuma. Mi nemamo vremena za gubljenje niti za davanje obrazloženja, dok EU vrata treba držati otvorenim za svaku zemlju Jugoistočne Evrope, te da bude jasna kako se međususjedski problemi trebaju riješiti prije učlanjenja", kazala je Jahjaga.

Prijetnje glasačima

Istakla je da predstojeći lokalni izbori, 3. novembra, koji se prvi put održavaju na cijeloj teritoriji Kosova, predstavljaju dokaz da je Kosovo država izgrađena na građanskim principima.

"Njihovo održavanje je test zrelosti naše demokratije i naše ozbiljnosti u pogledu naših aspiracija ka učlanjenju u EU", rekla je Jahjaga.

"Mi želimo slobodne, sveobuhvatne, sigurne, pravedne i poštene izbore. Želimo izbore koji se zasnivaju na visokim standardima i koji svakom glasaču pružaju garanciju. Nećemo dozvoliti ničije zastrašivanje, a još manje prijetnje našim glasačima u bilo kojoj opštini na teritoriji Kosova", dodala je.

Ona je istakla da put evropskih integracija, koji ima puni konsenzus na Kosovu, u potpunosti zavisi od Kosova i njegove sposobnosti da ispuni tražene zahtjeve.

Povećati učinak institucija

"Prvi cilj ove strategije je potreba za efikasnim sistemom vladavine na svim nivoima. Nezavisno od dosadašnjeg napretka u izradi i planiranju politika, naša namjera je da povećamo učinak institucija i da postignemo efektnu primjenu zakona, a u tom pravcu je potrebna i harmonizacija našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a u svim sektorima procesa integracije", kaže predsjednica Kosova.

Istovremeno, ministrica evropskih integracija Kosova Vlora Qitaku je istakla da je Strategija za evropske integracije "domaći proizvod" i da predstavlja odraz potreba i izazova, kako ih vidi Kosovo.

"Ova strategija predviđa dalji razvoj vladavine, poboljšanje u izradi i primjeni politika, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ekonomski razvoj, saradnju unutar društva i regionalnu međudržavnu saradnju", kazala je ministrica Qitaku.