Apelacioni sud EULEX-a

Euleksov sudija Apelacionog suda u Prištini Tor Tomasen ukinuo je oslobađajuću presudu Srećku i Slobodanu Martinoviću i Svetlani Stojanović iz opštine Novo Brdo i vratio predmet na ponovni postupak.

Policija Euleksa je 24. septembra 2009. godine uhapsila rođenu braću Srećka i Slobodana Martinovića iz Plavica i Svetlanu Stojanović iz Bostana pod sumnjom da su tokom sukoba na Kosovu počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Branilac Srećka Martinovića, advokat Dejan A. Vasić, u izjavi za portal "telegraf.rs" rekao je da "odluka žalbenog vijeća o vraćanju na ponovni postupak može u potpunosti promijeniti tok postupka".

"Apelacioni sud oglasio je nedozvoljenim dokazima izjave jednog od oštećenih koje su date u istražnom postupku, a u kojima ni jednom rječju nije spominjao okrivljene", rekao je Vasić.

"Oštećeni Selatin Beqiri je od 1999. do 2008. godine dao više od sedam iskaza u kojima nije pominjao optužene. Zato sud izjavama iz 2008. godine, zbog kontradiktornosti izjava oštećenog, nije poklonio vjeru, te je prvostepeni sud donio oslobađajuću presudu. Međutim, Apelacioni sud iskaze date do 2008. godine, koji su bili krunski za oslobođajuću presudu, neće uzeti u obzir", pojasnio je Vasić.