Nedovoljno za osnovne potrebe radnika

Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku Kosova, neto plate mnogih zaposlenih na Kosovu dostižu 300 do 400 eura mjesečno. Ali koliko je ovo realno i koliko je dovoljno za zaposlene i njihove porodice, predstavnici radnika i biznismeni daju različite procjene.

Prema izvještaju, broj zaposlenih na nivou zemlje doseže više od 300 hiljada osoba, a stopa nezaposlenosti je 30,9 posto.

U javnoj upravi navodno radi oko 80 hiljada ljudi, ali nema službene statistike o broju zaposlenih u privatnom sektoru, sektoru u kojem je, prema saznanjima sindikata plata znatno niža i ne rezultira u iznosu plate koju je predstavila Agencija za statistiku Kosova.

Aljush Sejdiu, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da plate u ovom sektoru počinju od 150 pa sve do 200 eura.

Savez samostalnih sindikata Kosova nema podataka koliko je zaposlenih u ovom sektoru, ali Sejdiu kaže da je broj tri puta više nego u javnom sektoru.

Uprkos tome, i plate koje je predstavila Agencija za statistiku Kosova, ali i realne plate koje dobijaju zaposleni u privatnom sektoru, prema riječima Sejdiua, nisu dovoljne za osnovne potrebe radnika.

"Mislimo da ovaj prosjek podižu plate osobe koje primaju velike plate i oni koji imaju dva ili tri posla, i uzimaju preko 2000 eura mjesečno".

"To povećava prosjek, ali još uvijek ne dovoljno. Radnici, uz ova mjesečna primanja, ne mogu pokriti osnovne potrebe potrošnje za svoje porodice, koje su na Kosovu i do šest članova", rekao je Sejdiu.

Minimalna zarada na Kosovu je 130-170 eura mjesečno, dok prosječna u javnom sektoru iznosi 372 eura.

U međuvremenu, u privatnom sektoru, prema jednoj anketi koju je realizovao Poslovni savez Kosova, stoji da prosječna plata iznosi 328 eura.

Lider Poslovnog saveza kosova, Agim Shahini, navodi da se zarade na Kosovu procjenjuju kao najniže u regiji.

"Međutim, ova plata u odnosu na regiju, je najniža. Ovo nije plata koja zadovoljava zahtjeve porodice, jer porodična potrošačka korpa na Kosovu ide do 600 eura na mjesečnom nivou".

"Zbog ovoga se mora više investirati u privatni sektor, kako bi se povećao standard i povećala primanja na način kako bi se ispunile elementarne potrebe za jedan pristojan život jedne petočlane porodice", procjenjuje Shahini.

Dok se govori da plate na Kosovu počinju od 150 eura pa sve do 400 eura mjesečno, i građani koji rade u javnom sektoru ali i u privatnom kažu da ovaj iznos nije dovoljan za jednu porodicu.

Prema istraživanju kojeg je sprovela Agencija za statistiku kosova, u 2011. godini, za mjesec dana porodice troše 584 eura, dok ukupna potrošnja domaćinstva na godišnjem nivou iznosi 7010 eura.

Lumnije Beqiri, koja ima preko trideset godina i radi u jednoj prodavnici u Prištini, kaže da je nervozna jer prima 180 eura mjesečno.

"Sve u svemu, nisam zadovoljna, plata je veoma mala, a cijene su previsoke. Ne znam kako preživljavamo?!", kaže Lumnije.

U obrazovnom sistemu radi Bahri Rexhepi, koji kaže da plata koju prima nije dovoljna ni za pola mjeseca.

"Plate su niske. Za jednu četvoročlanu porodicu ova plata je dovoljna za dvije sedmice. Cijene namirnica su previsoke. Kada se uzmu u obzir i komunalije, plate u zemlji trebaju biti mnogo veće", tvrdi Bahri.

Predstavnici radnika i poslovne zajednice zahtijevaju od nadležnih vlasti da pomognu privatni sektor, tako da i ovaj sektor poveća plate za radnike.