Made in Kosova!!!

Neke od novih višespratnica u Prištini su konstruisane i izgrađene od strane osoba koje nemaju adekvatnu stručnu spremu i to povećava sumnje o kvalitetu objekata za stanovanje, rekao je građevinski inženjer specijaliziran za geotehničke studije, Qani Kadiri u intervjuu za "Koha Ditore".

Uzimajući primjer u naselju "Arbëria" (bivši Dragodan) u Prištini, gdje je u posljednje vrijeme zabilježeno klizanje i rušenje zemljišta, on kaže da opštinski dužnosnici trebaju i moraju da reaguju.

Visokogradnja u naselju Arbëria, prema riječima Kadirija su započela naopačke. On insistira da se poštuju svi profesionalni kriteriji prije početka radova na nekom objektu i da analize prođu kroz sve institucionalne filtere.

"Imamo slučajeva gdje geometrijske elaborate rade ljudi koji su završili samo srednju školu. Ne može jedna osoba samo sa srednjom školom, ili nivoom bachelor da izvrši konstrukciju desetospratnice. Ne može se vršiti konstrukcija ili da se bavi arhitekturom osoba koja zna samo rad na kompjuteru, jer je potrebno da ima master studije, ali i da ima iskustva da mu se da kompetentnost za visoku gradnju", rekao je on.

Kadiri procjenjuje da, pored kvaliteta gradnje, i dalje problematična ostaju specifična područja gdje se vrši izgradnja kolektivnih stambenih zgrada.