Saradnja Ministarstava zdravlja Kosova i Turske

Ovog vikenda završava se Nedjelja kosovsko-turskog zdravstva u okviru koje su 22 turska eksperta zajedno sa kosovskim kolegama obavili više od 50 operacija u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, javlja reporter Anadolu Agency.

Pored operacija obavljno je i šest stenta, sedam katetarizacija, 8 koronografija, 127 ljekarskih posjeta, 139 konsultacija, kao i niz različitih treninga i seminara za osoblje Centra. Koristi od boravka turskih ljekara na Kosovu imalo je oko 300 pacijenata.

Na završetku aktivnosti, zamjenik ministra zdravlja Kosova, Kadir Hyseini, izjavio je da je saradnja bila plodna i da je realizovana u okviru saradnje Ministarstva zdravlja sa istim Ministarstvima drugih zemalja.

"Cilj saradnje je razmjena iskustava između naših i ljekara iz Turske i ova saradnja je realizovana uspješno", izjavio je Hyseini.

Kjamuran Ozdemir iz Ministarstva zdravlja Turske zadovoljan je saradnjom, razumijevanjem i profesionalizmom osoblja u kosovskom zdravstvu.

"Jako sam zadovoljan ovim što smo postigli na Kosovu. Kosovo ima dobre ljekare i eksperte i turska država će ih podržati stalnom profesionalnom edukacijom, koju će moći da realizuju u Turskoj", kazao je Ozdemir.

On je napomenuo da je Turska pomoć ponudila bez ikakvih materijalnih interesa, te da je jedina namjera da se pomogne zdravstvu i pacijentima Kosova.

Stručnjaci iz Turske obavili su nad kosovskim pacijentima komplikovane hirurške zahvate iz oblasti intenzivne kardiologije, karadiohirurgije, neurohirurgije, ginekologije, radiologije, dječije hirurgije, gastroentorologije i plastične hirurgije u saniranju opekotina.

Izvršni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Kosova, Nijazi Gashi, je ocijenio da je pomoć iz Turske dobrodošla, kako zbog prisustva ljekara, tako i zbog potrošnog materijala koji su donijeli kako bi se obavile operacije i druge ljekarske intervencije.

"Najveća pomoć je bila i donošenje potrošnog materijala, pošto je u mnogim slučajevima material specifičan i ne može se nabaviti na Kosovu", naglasio je Gashi.

Saradnja Ministarstava zdravlja Kosova i Turske omogućena je Sporazumom o saradnji potpisanim između dvije zemlje. Saradnja će biti nastavljena, tako što će uskoro ekipa kosovskih ljekara boraviti na jednomjesečnoj profesionalnoj specijalizaciji u Turskoj.