Završen proces potvrđivanja u CIK-u

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici potvrdila i devet preostalih političkih subjekata, čime je zaokružen proces potvrđivanja za novembarske lokalne izbore na Kosovu.

Među političkim subjektima koji su danas potvrđeni su i tri građanske inicijative iz srpske i crnogorske zajednice čije su aplikacije bile sporne, odnosno koje su u svojim nazivima  imali imena  država "Srbija", odnosno "Crna Gora", a koje su po nalogu Kancelarije za registraciju političkih partija ispravljene u skladu sa pozitvnim zakonskim propisima Republike Kosovo. Posebno su se isticale Građanska inicijativa Olivera Ivanovića, koja je registrovana kao Građanska inicijativa Socijal-demokratska partija Oliver Ivanović (GI SDP OI) i Građanska inicijativa Krstimira Pantića, koja je  sada registrovana kao Građanska inicijativa "Srpska". 
"Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici, na lični zahtjev kandidata, potvrdila povlačenje sa liste tri kandidata političkog subjekta AKR, kandidata Esmira Kasi sa liste Nove demokratske stranke i kandidata Memedaliju Bećirija, sa liste kandidata Koalicije SDA-SDSG", rekao je za naš portal Bajram Ljatifi, član CIK-a.
Za lokalne izbore zakazane za 3. novembar aplikacije je podnijelo 105 političkih subjekata, od kojih su dva subjekta - jedna građanska inicijativa i jedan nezavisni kandidat povukli svoje aplikacije prije njihove tehničke obrade.
Ljatifi je istakao da je Centralna izborna komisija zaokružila proces potvrđivanja na broj od 103 politička subjekta i 7932 kandidata, koji su stekli i zakonsko pravo da se takmiče na predstojećim lokalnim izborima.
"Na osnovu Operativnog plana za sprovođenje izbora komisija je utvrdila 19. septembar 2013. godine za dan kada će se žrebanjem odrediti  redoslijed političkih subjekata za glasačke listiće. Žrebanje će se održati u Hotelu 'Emerald' nadomak Prištine", rekao je Bajram Ljatifi.
Na današnjoj sjednici CIK-a usvojen je i Priručnik o obuci glasanja i brojanja na biračkom mjestu.